Een goeie titel voor ons volgende boek, kuddedieren en macho's! En dan ook nog een stelletje macho's met noten op de zang... In dit blog vertellen we graag wat meer over onze alpacafamilie en waar je rekening mee moet houden als je alpaca's overweegt te gaan houden. Waar worden alpaca's nou blij van als ze naar een nieuw adres mogen verhuizen? Zelf hebben we geen verhuisplannen hoor maar in januari 2020 zijn wij natuurlijk uiteindelijk vanuit Drenthe bij Wendy's casa terecht gekomen. Voor ons was dat een grote verandering! Van heeeel veel alpaca's en heeeel veel ruimte naar een kleiner perceel en dat maar met z'n drietjes. Maar we hebben het hier hartstikke goed en zijn heel happy! We gunnen onze hele alpacafamilie natuurlijk een goed thuis en delen dan ook graag onderstaande drie punten met je. Naar onze mening de drie belangrijkste basisregels.
1. Wij zijn kuddedieren
Ja, wij zijn kuddedieren! Heel duidelijk te zien als één van ons bijvoorbeeld uit de groep gehaald wordt voor onderzoek of scheren. Dan duiken we er met z'n allen op af om elkaar te helpen of beschermen. Zelfs Ted die het allemaal eigenlijk niet zo goed begrijpt maar doet wat de rest ook doet... #kuddedier. Dus een alpaca houd je niet alleen. Nooit, in geen enkele situatie. Mega stressvol voor het dier die soortgenoten om zich heen moet hebben. Dus een geit, schaap, paard, ezel of wat dan ook volstaat niet. Bij kuddedieren geldt ook een rangorde, van baasje tot ondergeschikte en alles daar tussenin. Een gezonde onderlinge verdeling krijg je dus eigenlijk pas vanaf een kudde met minimaal drie alpaca's. En zo zijn we bij Wendy ook als kudde binnen gekomen, vanuit Drenthe, met z'n drietjes: Guus, Joop en Ted. 'Baby' Freek (toen 8 maanden oud) kwam er een jaartje later bij om de groep wat meer 'in balans' te krijgen zoals Wendy dat zo mooi zei. Een even aantal, hartstikke gezellig. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Maar dus wel vier macho's bij elkaar. Een bewuste keuze van Wendy, enig idee waarom?!
2. Waarom vier macho's?
Macho's, wat klinkt dat goed hè?! Je zou het misschien niet zeggen maar dat zijn we echt! In de volksmond worden we gewoon hengsten, merries en veulens genoemd maar leuk weetje: officieel zijn wij mannen dus echt macho's! De officiele benaming voor een merrie is hembra en voor een veulen is dat cria. Daar zie je onze spaanse roots dus in terug. Maar oh, dat was de vraag helemaal niet... :) Waarom vier macho's? De regel is dat je kiest voor een groepje mannen óf een groepje vrouwen óf je zorgt dat beiden gescheiden van elkaar kunnen lopen. Reden is dat wij macho's graag laten zien waarom we macho's genoemd worden ;)... Lekker achter de vrouwtjes aan rennen dus... en waar het even kan ook bespringen. Wij hebben geen idee wat dat betekent want ons baasje heeft ons er nooit van laten proeven, heel flauw vinden we dat. Wij zijn allemaal 'geholpen' toen we rond de 14 maanden oud waren, nog bedankt Wen. Heel goed voor de ego van een macho... Het goede nieuws is dat bij eventuele gezinsuitbreiding een meisje bij ons in de kudde dus wel welkom is (hint hint, lees je mee Wendy?) omdat wij... nouja... een dekking nooit van dichtbij hebben meegemaakt en de meisjes dus met rust zullen laten...
Om nog even terug te komen op het feit dat intakte mannen en vrouwen niet onbeperkt samen kunnen: alpaca merries hebben geen cyclus zoals veel dieren en mensen dat wel hebben. Zij zijn dus het hele jaar vruchtbaar. Dit betekent dat een dekking negen van de tien keer meteen een zwangerschap tot gevolg heeft. De merrie voelt dit al in het prille begin en wil daarna niet meer gedekt worden. Macho's snappen dat niet en blijven jagen tot de merrie zich, na heel veel spugen en trappen, uiteindelijk toch overgeeft. Naast dat dit de merrie veel stress oplevert kan een tweede dekking ook leiden tot een miskraam. Er zijn zelfs gevallen bekend van merries die deze situaties niet overleefd hebben. Heftig! Dus geen gemengde groepen aub! Over de voortplanting van een alpaca zullen we ook nog wel een keer een artikel schrijven, is interessant (hebben we ons laten vertellen)... ;)
3. Hoeveel ruimte hebben we nodig?
We houden wel van een beetje ruimte dus heb nou niet de illusie dat we blij worden van postzegeltjes. De 'geschreven' regel is dat je rekening moet houden met ongeveer 500 m2 per alpaca. Het komt niet op een metertje meer of minder maar wat des te belangrijker is is dat je weidemanagement goed op orde is. Mooi woord voor het onder andere goed schoon houden van de weide (lees: (alpa)kak scheppen). Bij voldoende ruimte is omweiden ook aan te bevelen om de weides deels te kunnen laten herstellen én de kans op wormbesmetting te verkleinen. Hier aan de dijk hebben we een mooi weiland maar we mogen ook regelmatig achter het huis grazen tussen de schommels en glijbanen van Evie, Tijn en Davi. Vinden we altijd reuze gezellig. Er staan ook knotwilgen en een appelboom welke we met veel liefde snoeien voor Wendy (lees: met huid en haar verslinden). Winwin toch?!
Nog meer?
We zijn niet heel erg veeleisend verder maar ja er is zeker nog meer. Qua voeding, onderhoud, vaccinaties etcetera. Daar zijn al heel veel artikelen over geschreven. Kijk maar eens op alpacawereld.nl. Daar word je nóg wijzer van! :)
Reactie plaatsen
Reacties